Cruciatul care și-a purtat crucea

Azi se împlinește o lună de când a murit bunicul meu și mi-am adus aminte de textul acesta pe care l-am scris imediat după moartea sa. Florea Cruceru (tataie) a fost un om simplu. A avut o singură pasiune: Dumnezeu. Orice subiect ai fi început să discuți cu el, ar fi început să vestească evanghelia sau să vorbească despre Dumnezeu. I-am admirat simplitatea trăirii sale și pasiunea lui. Odată ce a intrat pe calea strâmtă, a început să-și poarte crucea și nu i-a dat drumul. Parcă Dumnezeu a predestinat numele de familie pe care îl avem. AICI puteți citi un articol despre povestea numelui nostru. O puteți citi pe scurt mai jos.

Strămoșul nostru, undeva prin prima parte a anilor 1800, a fost luat de turci și făcut ienicer. Când a scăpat, s-a întors în zona în care s-a născut. Oamenii din sat însă credeau că s-a convertit la musulmanism. Dar nu a făcut-o. Și-a făcut o cruce mare pe care o purta la gât ca să le arate consătenilor că este creștin. Oamenii au început să-l strige Cruceru, nume ce înseamnă purtătorul de cruce. Așa a luat naștere numele nostru de familie.

Mai bine de o sută de ani mai târziu un om a început să poarte crucea lui Hristos nu doar în nume, ci și în viața sa. A purtat-o 65 de ani, în toți acești ani slujindu-și stăpânul cu credincioșie până la sfârșit. N-a purtat nicio cruce pe post de accesoriu sau bijuterie, dar a purtat crucea lui Hristos cu mare bucurie și a purtat-o până la sfârșit, sfârșindu-și cu bine alergarea.

Tataie a fost un cruciat în sensul etimologic al cuvântului. A fost un om „marcat”  și însemnat de crucea lui Hristos. Din prima propoziție putea să-ți dai seama că e altfel.

Sunt a patra generație ce poartă crucea lui Hristos mai departe. Vreau să o port până la sfârșit așa cum a purtat-o tataie. Vreau ca numele meu să arate realitatea vieții mele: că sunt un adevărat purtător de cruce, adică un adevărat Cruceru.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s