Istoria cafelei. Cafengiilor, mulțumiți caprelor

V-ați întrebat vreodată cum a fost descoperită licoarea miraculoasă ce se face din boabele de cafea? Deși nu beau cafea, am o soție care e mare amatoare de cafea, iar eu încerc să i-o fac, pe cât posibil, în fiecare dimineață. Nu știu cum de vă place, mie-mi amărăște sufletul.

Legenda e cam așa:

Totul a început cu niște capre din Etiopia în secolul al IX-lea d. Hr. S-au înfruptat și din boabele de cafea. După ceva vreme Kaldi, ciobanul, a observat că erau pline de energie. A analizat problema și și-a dat seama care era cauza. Omul, cuminte, s-a dus și i-a spus starețului de la mănăstirea din zonă. Acesta a fiert boabele și a băut ceea ce se crede a fi prima cafea din lume. A observat că această infuzie miraculoasă l-a ținut treaz în timpul lungilor ore de rugăciune (chiar și pe-atunci se dormea la ora de rugăciune). Le-a spus și celorlalți călugări și vorba a început să se răspândească înspre peninsula Arabă. The rest is history. Ar mai fi multe de spus despre drumul cafelei în Europa, dar despre asta cu altă ocazie.

Povestea aceasta a apărut într-o carte prima oară prin 1671 așa că nu se știe dacă e adevărată în totalitate. Mai sunt și alte câteva povești plauzibile. Dacă este adevărată însă, pupați-le tălpile la capre dragi cafengii, că, așa fără minte cum sunt ele, v-au făcut diminețile mai ușoare și aromate 🙂 (zise unu’ care nu poate fi corupt de gustul amar al negricioasei licori)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s