Mediul evanghelic are nevoie de un dialog serios privitor la problema divorțului. Recomandări de lectură

Divorțul e un atac diabolic asupra familiei. E o problemă ce va duce la o criză aprigă a evanghelicilor dacă pastorii nu realizează gravitatea acesteia și nu vor căuta să înțeleagă principiile biblice săpând adânc și luptându-se să descopere intenția lui Dumnezeu. Acum nu se vede asta, avem cazuri de divorț relativ puține în biserici, dar oricum mai multe ca acum 30-40 de ani. Viitorul nu sună bine și dacă nu se va lua o poziție fermă, problema se va transforma într-o criză națională, o criză cu care evanghelicii americani se confruntă de aproape jumătate de secol.
Iată câteva aspecte esențiale ce trebuie înțelese de orice slujitor:

1. Căsătoria – legământ, sacrament sau contract?
2. Este căsătoria indisolubilă?
3. Înțelegerea corectă a celibatului și a valorii acestuia. Acesta nu este nici un blestem, nici un garant al nefericirii. Căsătoria este o instituție limitată numai la viața pământeană, în Cer vom fi cu toții celibatari. Înseamnă că Dumnezeu dă valoare celibatului, trebuie doar să îl înțelegem corect.
4. Abordarea și interpretarea în mod unitar a textelor despre divorț din NT
5. Înțelegerea contextului vetero-testamentar și încetarea interpretării NT prin lentilele VT (în special Deuteronom 24)
6. Cunoașterea istoriei divorțului în iudaism, dar în special în era creștină
7. Analizarea atentă a textelor patristice în care e amintită problema divorțului

Aceste șapte aspecte sunt esențiale pentru orice dorește să înțeleagă problema divorțului așa cum a înțeles-o Hristos. Pentru lectură vă recomand o serie de cărți esențiale (dacă cineva este cu adevărat interesat de această problemă):

1. Remarriage after Divorce in Today’s Church: 3 Views (Counterpoints: Church Life), 2006
O lectură mai ușoară, sumară, dar bună pentru familiarizare cu subiectul, fiind prezentate trei perspective majore asupra problemei.

2. Divorce and Remarriage: Four Christian Views (Spectrum Multiview Book Series Spectrum Multiview Book Series), 1990
Scrisă tot în stilul counterpoints, și această carte e o lectură bunicică, mai slabă însă decât prima recomandare din partea mea. Dacă aș avea de ales între cele două aș alege ediția 2006, o găsiți și în format kindle la 6$

3. Divorce and Remarriage, Andrew Cornes
Cea mai bună carte pe care o pot recomanda celor care caută să citească o lucrare lucidă, logică, dar scrisă și într-o manieră pastorală. Pastorul anglican Cornes analizează extraordinar de bine problema celibatului, el însuși fiind celibatar până pe la 30 și ceva de ani. Doar 5 $, nu știu ce cărți așa bune vă mai puteți lua de banii ăștia 🙂

4. Jesus and Divorce, Gordon J. Wenham, William E. Heth, 2006
Nr. 3 și 4 formează un duo de excepție. Jesus and Divorce e o capodoperă academică,rigurozitatea lui Wenham fiind cunoscută și din celelalte comentarii ale lui. Autorul atinge problema, patristic, istoric, dar și biblic. Analizează atent mai multe perspective moderne și alocă suficient spațiu și VT (să nu uităm că Wenham are ca domeniu de expertiză VT). Vă recomand cea mai nouă ediție, Paternoster 2002. O s-o găsiți cu greu, nu se mai tipărește, mai sunt însă ceva copii noi, peste 30$ bucata, destul de scumpă, dar merită.
Cartea a apărut în 86, fiind prima carte ce abordează problema într-o manieră proaspătă, dar cu toată seriozitatea posibilă în acel deceniu al divorțurilor nesfârșite. Între timp, de mai bine de un deceniu jumătate, coautorul, Heth, și-a schimbat perspectiva și acum susține alte concluzii decât cele pe care le-a susținut în această carte, dar aceasta nu reduce din valoarea acestei capodopere, vă pot asigura de asta. Wenham este glasul principal oricum.

5. God, Marriage, and Family (Second Edition): Rebuilding the Biblical Foundation by Andreas J. Kostenberger and David Jones (May 5, 2010), 10$ în format kindle, la fel și în format clasic
Subiectul principal nu e divorțul, ci familia. Are o perspectivă pastorală bună, un bun studiu pentru tinerele familii. Analiza autorilor asupra fundamentului căsătoriei, dacă aceasta e un legământ, un contract sau sacrament, e vrednică de laudă. De asemenea, și studiul asupra problemei „bărbatul unei singure femei” din 1 Timotei 3 merită citit. Una peste alta, o carte absolut necesară pentru cei ce vor să fie în temă cu problema. Nu sunt de acord cu autorii în concluzia lor asupra divorțului, dar îmi place analiza lor pertinentă și de aceea vă recomand cartea.

Ar fi și alte lecturi, dar cu unele nu vă recomand să vă pierdeți vremea, am făcut-o eu deja 🙂
Așadar, cu aceste aspecte aș începe dialogul despre divorț și recăsătorie. Asta dacă se dorește cu adevărat înțelegerea problemei. Dacă nu, fiecare păstor să conducă după cum îl taie capul fără să acorde prea mult timp învățăturii despre căsătorie, fiecare biserică să decidă cum vrea ea. Asta înseamnă autonomie baptistă înțeleasă greșit.

7 gânduri despre &8222;Mediul evanghelic are nevoie de un dialog serios privitor la problema divorțului. Recomandări de lectură&8221;

  1. Tiulete Doru zice:

    Beni, la ceea ce ai pus tu deja as mai adauga si cartea lui Tim Keller „The Meaning of Marriage”. Cat despre initiativa ta, este de apreciat si cred ca ar putea fi un inceput bun pentru dezvoltarea unui context in care cei intersati sa poata dezbate probleme similare. Cred insa ca un impact si mai mare ar avea niste intalniri (chiar daca se incepe cu 2-3 persoane) regulate. Eu unul as fi disponibil pentru astfel de dezbateri, atata vreme cat cei care participa pleaca de la cateva premize:
    1. exista o dorinta sincera de a intelege perspectiva lui D-zeu asupra acestei probleme
    2. nu noi am ridicat primii problema si cel mai probabil, nu noi (generatia noastra) vom oferi raspunsul absolut
    3. nu poate face unul singur ce poate face un grup de oameni, atata vreme cat scopul este unul unitar – sa Il onoram pe Domnul cu tot ceea ce suntem si in toate lucrurile.

    Numai bine!

    Apreciază

    • Doru, e o temă pe care eu am studiat-o intens căutând să cunosc voia lui Dumnezeu și sunt perfect de acord cu cele trei premize ale tale. Eu unul aș fi încântat să aducem acest dialog într-un grup deschis de slujitori care sunt cu adevărați interesați și sunt gata să depună efortul și timpul necesar pentru a ajunge la aceleași concluzii ca Hristos. Ar fi bine să ne mai auzim, eu cred că poate fi un dialog constructiv.

      Apreciază

  2. FRATE RECOMANDA BIBLIA CACI DUPA BIBLIE NU NE RATACIM DELOC ,DAR IN CARTI FIECARE ISI SPUNE PAREREA LUI CE NE TREBUIE PAREREA FIECARUIA BIBLIA ESTE ADEVARUL DESPRE CASATORIE.

    Apreciază

    • Biblia e miezul, ea este subiectul fiecărei cărți amintite. În ele sunt studiate textele despre divorț din evanghelii și epistole, fiți pe pace, nu o să lăsăm Biblia. În ea învățăm principiile pentru căsătorie și cum trebuie rezolvate problemele de divorț.

      Apreciază

  3. costica h. zice:

    cred ca orice carte despre divort si recasatorie care este scris sub presiunea realitatilor contemporane nu este obiectiva si mai greu pot sa cred ca nu este catusi de putin viciata.
    asa a spus Domnul Isus ca Moise a procedat asa, dar Domnul spunea cuvinele;Dar la inceput nu a fost asa!

    Apreciază

Lasă un comentariu