Am văzut recent că pastorul Florin Antonie a reafirmat că venirea lui Hristos va fi în intervalul 2030-2035 în funcție de calcule (vezi AICI). Anterior, cu ceva luni în urmă, își baza afirmația pe Geneza 6 și interpretarea că 120 de ani înseamnă 120 de jubilee (vezi AICI), cicluri de 50 de ani. 120×50=6000 de ani.
Cine e ușor impresionat va spune: fascinant! Însă, ca unul care studiez de vreo 11 ani cronologiile Genezei și literatura iudaică rabinică, intertestamentală, etc. iată de ce mi-e clar că Florin Antonie face afirmații mincinoase.
În Geneza 6, ani nu înseamnă jubilee
Termenul shanah înseamnă ani, nimic mai mult sau mai puțin. Contextul nu vorbește deloc de jubilee. Nu avem nici măcar un text profetic sau poetic. Din contră, ideea de jubilee apare mult mai târziu în legea lui Moise, la mii de ani după. Doar această observație ne arată că textul e interpretat anacronic. Nu mai vorbim de ce calcule ar rezulta dacă patriarhii ar fi trăit 900 de jubilee! Da, evreii au făcut o obsesie din ciclurile jubiliare, dar nu avem niciun indiciu că Dumnezeu se referă la jubilee în judecata pe care o dă în Geneza 6:3. În iudaism și teologia patristică au fost două mari interpretări a ce înseamnă acești 120 de ani: Dumnezeu limitează durata vieții omului la 120 de ani sau Dumnezeu declară că, din acel moment, vor mai trece 120 de ani până la distrugerea omenirii în potop (personal, prefer a doua variantă). Ideea de 120 de jubilee extrasă din Geneza 6:3 nu am găsit-o până acum nicăieri în literatura rabinică. Nu spun că am citit tot ce poate fi citit, dar, căutând-o specific, nu am reușit să o găsesc nicicum. Am găsit-o amintită doar recent pe ceva bloguri obscure.
În plus, ideea de jubilee a fost puternic discutată în diversele facțiuni ale iudaismului. Unii interpretau ciclul jubiliar ca fiind de 49 de ani, alții ca fiind de 50 de ani. Legea mozaică nu e foarte clară. Este clar că al șaptelea an era an sabatic, dar nu e clar dacă anul jubiliar este al 50-lea, după anul sabatic 49. Dilema era dacă sunt doi ani sau un an de pauză al lucrărilor agricole. În cele din urmă, ideea că ciclul jubiliar durează 50 de ani a câștigat teren și a devenit standardul.
Iudaismul a avut o obsesie pentru ciclurile jubiliare încă din perioada intertestamentală. Cartea Jubileelor (160 î. Hr.) rearanjează toată cronologia de până la Moise doar ca să respecte anumite cicluri jubiliare. Esenienii erau la fel de atrași de jubilee, cartea Jubileelor fiind între primele cinci cărți găsite printre manuscrisele de la Marea Moartă. Această atracție din iudaism se datorează și faptului că Dumnezeu invocă nerespectarea jubileelor când îi trimite în exil 70 de ani. Dar, să zicem că Geneza 6 chiar se referă la 120 de jubilee de 50 de ani.
Anul creației folosit de Florin Antonie este o invenție personală
Anul de referință pentru a calcula venirea lui Hristos este anul creației. Practic, mergând de la anul 2035 6000 de ani în urmă, ajungem la anul 3965 î. Hr. Nicăieri nu am auzit ca 3965 sau 3970 (dacă ne raportăm la 2035) să fie anul creației. Anul rezultat din cifrele Textului Masoretic (TM), text folosit aproape de toate traducerile moderne, te duce la anul creației ca fiind 4004 î. Hr., an cunoscut și ca anul episcopului Ussher, primul care a popularizat acest an și a fost apoi preluat de majoritatea protestanților. Pe blogurile pe care am găsit amintită ideea de 6000 de ani de la creație se afirmă că acest an a fost în 2004 (anul corect este, de fapt, 1996). Cifrele din Septuaginta (LXX), traducerea grecească a Vechiului Testament din secolul III î. Hr., sunt diferite în cronogenealogiile din Geneza 5 și 11, un plus de 606 ani în Geneza 5. Conform LXX, ne aflăm undeva în jurul anului 7300 de la creație. Acesta este un subiect mult mai amplu care trebuie studiat separat.
Geneza 6:3 oricum spune că sentința de 120 de ani/jubilee este din acel moment înainte, adică se calculează 6000 de ani din acel moment înainte. Deci, se scad anii de până atunci, iar anii de la creație până la potop sunt 1656 în TM. Și dacă s-ar calcula de la creație, Florin Antonie tot ratează ținta cu 39, respectiv 34 de ani.
Ideea că sfârșitul lumii sau că Mesia va veni după 6000 de ani nu este nouă. Iudaismul intertestamental a propagat-o mult. Acesta este acceptată astăzi de iudeii așchenazi, sefarzi, hasidici, ba chiar și în Kabbalah. Practic, mai tot spectrul iudaic. Afirmația generală era că, după cum Dumnezeu a creat lumea în 6 zile, tot așa istoria omenirii se va termina în șase zile, adică 6000 de ani întrucât o zi e ca o mie de ani și o mie de ani ca o zi. După aceste șase zile va urma un veac/mileniu de sabat, odihnă, pace și liniște (iată că nici ideea de mileniu din Apocalipsa 20 nu este una inventată de Ioan, ci era prezentă în iudaism deja). Afirmația nu era nici măcar una exactă (că Mesia va veni în anul 6000), ci că Acesta va veni între ziua patru și șase, adică între 4 și 6000 de ani de la creație, interval în care chiar a venit conform cifrelor din LXX cât și TM.
Anul 3965 î. Hr. ca an al creației este o invenție a pastorului Florin Antonie. Nu știu cum o justifică și o interpretează, dar este prima oară când o aud. Inițial am crezut că folosește cifrele din Seder Olam, o carte și cronologie iudaică foarte influentă, scrisă în jurul anului 150-160 d. Hr. de rabinul ben Halafta, dar care măsluiește intenționat cronologia întrucât plasează exilul la anul 423 î. Hr pentru ca nu mai știu câte jubilee să se termine în anul rededicării templului din 167 î. Hr. (de la această rededicare a fost sărbătorită Hanukah). Exilul, fără îndoială, a început în anul 587-586 î. Hr. când a fost cucerit și distrus Ierusalimul. Pe baza cifrelor măsluite din Seder Olam, creația este plasată la anul 3761 î. Hr. Adăugând 6000 de ani, cele 6 milenii se termină în 2239, adică peste 200 și ceva de ani. Prin urmare, mi-e teamă că pastorul Florin Antonie face cam ce a făcut și ben Halafta. Nu există niciun pastor, profesor, teolog creștin sau evreu care să susțină că anul creației este 3965 î. Hr, eu cel puțin nu l-am găsit. Iar dacă este vreunul, nu este o cifră care să aibă acceptare sau bază în textul Bibliei.
Părerea mea este că pastorul Florin Antonie s-a jucat cu cifra de 6000 de ani, a adaptat anul creației după prezent și a găsit un text pe care l-a eisegetat pentru a crea emulație, euforie și apreciere pentru propria persoană și abilitățile sale profetice.
Cine vestește data venirii lui Hristos e numit proroc mincinos
Ar trebui să fie suficient să citim cuvintele Domnului care ne spune că nimeni nu poate ști ziua revenirii sale (Matei 24:36). Dacă nimeni nu știe ziua când va reveni, înseamnă că nu o putem anticipa. Da, putem privi la evenimentele istorice și să tragem concluzia că semnele vestite de Mântuitorul se întâmplă, dar nu putem profeți ziua venirii conform cuvintelor Mântuitorului: e scris negru pe alb.
Dacă Mesia va veni până atunci, nu știu. Dar, dacă vom mai fi pe aici, sper ca pastorul Florin Antonie să fie tras la răspundere pentru aceste minciuni pe care le rostește cu autoritate de la amvon, în Numele Domnului. Dacă e doar o eroare fără intenție, sper să se îndrepte și să realizeze că a rostit informații eronate.
Nu stim ziua sau ceasul, dar perioada putem si trebuie sa o aflam. Hristos ne si face fatarnici pt ca vremea probabila o stim dar vremurile nu le stim.
ApreciazăApreciază
Si cum definim perioada? In functie de mileniu, de secol sau deceniu? Daca vom mai fi pe aici vom putea privi in urma la profetia lui Florin Antonie si sa-i aducem aminte de ea.
ApreciazăApreciază
Am văzut că îl contraziceți pe Antonie evocând o eroare probabila de 39 / 34 ani…asta înseamnă că la un interval de 6000 ani eroarea evocata de dvs.reprezintă 0,65%…Dacă ar fi folosită metoda de calcul a probabilității timpului probabil de la meteo, atunci…. .pe de alta parte, Antonie nu a dat niciodata ziua venirii, cum il acuzati dvs…Nu îl apăr pe Antonie, dar argumentele dvs. prin care îl contraziceți, sunt cu mult mai slabe decât argumentele lui Antonie…fără supărare!
ApreciazăApreciază
Profetia definita biblic nu merge pe probabilitati, ci exactitati. Nu am dezolvat subiectul, dar nu cred oricum ca in Textul Masoretic avem cronologia reala. La 4004 se mai adauga vreo 1300 de ani. Ma indoiesc ca FA are vreo idee despre asta
ApreciazăApreciază
Eu sunt tare interesat de plansa cu cronologia ce o aveați in spate la filmarea de pe YouTube. Se poate sa arunc un ochi? Mersi mult.
ApreciazăApreciază
In urmatorul link gasiti plansa din video: https://amazingbibletimeline.com/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pace. Declarea că Florin Antonie face afirmații mincinoase, mi se pare nepotrivită, ar însemna că o face voit, cea ce ar fi un dezastru. Poate se înșeală, greșește, se hazardează etc. Părerea mea că mincinos e un atac rău intenționat. Dumnezeu să ne binecuvânteze.
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe Din inimă pentru tine !.
ApreciazăApreciază