Note informative despre Florea Cruceru

Zilele astea m-am mai uitat pe dosarul bunicului meu. Deși mi se pare o pierdere totală de timp, resurse și energie ce au făcut comuniștii pentru a monitoriza cât mai mulți cetățeni, măcar ne-am ales și noi cu informații despre cei dragi și chiar dacă nu exista facebook, notele informative ne-au ajutat în această privință.
Numele care i-a fost dat bunicului meu a fost „Predicatorul.” Iată câteva note informative din dosaul său:

„În cea ce privește pe numitul Cruceru Florea nu se abate de la legili statului cu nimic, nu vorbește nimic în afară de credință și nu se antrenează în discuți(i) mari cu oameni(i).”

„Sursa vă informează că numitul Cruceru Florea care este Predicator la Biserica Baptistă are o conportare ne cuvicioasă în comună caută în or ce fel să a tragă de partea lui cîți (mai) mulți adepți.”

„Informez că Cruceru Florea din satul Valae Merilor comuna Potcoava jud. Olt face politică baftistă (corectat cu stiloul „baptistă”) și este popă la baftiști caută și duce o propagandă că este mai bine la baftiști el și cu Alexe Constantin din satul Valea Merilor comuna Potcoava jud. Olt și caută ca să-i ducă pe toți în eroare să se înscrie la noi (poate a vrut să spună la ei?)

Să râdem puțin: „Sursa vă informează că baptistul Cruceru P. Florea, din satul Valea Merilor face pe predicatorul în una din comunele din jurul Clujului, în curând î-și va lua și familia cu el, urmărind a-și stabili domiciliu acolo. Din când în când i-și face apariția la familie.” 26. 04. 1959.

E drept că era destul de mult plecat de acasă, dar de făcut pe predicatorul n-o făcea, chiar era. De plecat în județul Cluj n-a mai plecat deși a fost invitat de o biserică de acolo, dar sunt uimit de unde avea sursa informațiile astea.

„Baptiștii Coporie Ștefan, Ion Măgureanu, Florea Cruceru și alții au luat măsuri pentru construcția unei case de rugăciuni. În acest scop au dărîmat un șopru și au cărat pietriș iar ca loc teren în curtea socrului lui Radu Cruceru actualmente predicator la Turnu, iar socrul său Marin Buiculescu lea cedat ternul. Printre baptiștii acestei biserici sa lansat un apel de a contribui măsurile pentru ridicarea bisericii pe care nu o au și pînă acum sau folosit de casa lui Radu P. Cruceru. Pentru aceasta au 12.000 cărămidă făcută de acum doi ani pentru biserică. În planul de măsuri al acestei biserici se prevede printre altele sală de muzică, de oaspeți, bucătărie, în așa fel să corespundă tuturor elementelor lor.” 10 Septembrie 1958

Sunt impresionat de dorința de a construi o biserică atât de echipată. Deși nu i-au lăsat comuniștii, până la urmă au construit în 1969 la Potcoava o biserică fără aprobare. Cu altă ocazie o să vă scriu mai multe despre providența lui Dumnezeu în construirea bisericii din Potcoava.

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Un gând despre &8222;Note informative despre Florea Cruceru&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s