Iubitele noastre sau mamele lor?

Cu siguranță, una dintre cele mai importante persoane din viața oricui este mama. Simplul fapt că ne-au dat naștere demostrează asta, dar cu siguranță că rolul lor a fost și este mult mai mare de atât.

motherhood După cum spune și C. S. Lewis, toate celelalte slujbe există pentru a susține cariera supremă: cea de mamă. Fără mame, omenirea nu ar exista. Cu siguranță, vor obiecta bărbații, ei nu au niciun rol? Nimeni nu pune la îndoială rolul bărbaților în viețile copiilor, multe studii o demonstrează, dar realitatea este că mamele, în special în primii ani de viață, au un rol de neînlocuit în viețile copiilor datorită modului în care Dumnezeu a conceput maternitatea și legătura psihosomatică dintre mamă și copil (am mai scris despre asta AICI).

Când un copil se naște, prioritățile unei femei se schimbă total. Un rol esențial, de care depinde existența unei alte ființe, i-a fost dat. Mulți bărbați nu pot înțelege asta sau refuză să accepte asta. Iubita lui nu mai este doar iubită. Este soție și mamă, iar de cel de-al doilea rol depinde viața celei mai fragile ființe. Nevoile copilului sunt cu mult mai mari și importante decât ale bărbatului. A nu răspunde nevoilor copilului pe parcursul unei ore, de exemplu, poate însemna sechele pe viață și chiar moarte în unele cazuri.

Unii acceptă asta în primele luni sau primul an de viață, dar apoi se gândesc că ei ar trebui să fie prioritatea lor. Dar după o noapte nedormită, o zi în care copilul a fost spirt și, aflat la salturile mentale, și-a dat peste cap rutina, a vărsat laptele în bucătărie și a țipat încontinuu, ce disponibilitate mai are ea de a fi răbdătoare și drăgostoasă cu soțul? Dacă nu mă credeți, inversați rolurile. După câteva zile vă veți dori să mergeți înapoi la lucru vostru bucuroși. Vă garantez.

Să nu mai vorbim de cheful de sex, un subiect rar discutat public, dar care pune mare tensiune pe multe relații, mai ales când apar copiii. Acest deziderat pentru bărbați este ultimul lucru la care se gândește probabil o femeie ce alăptează, ale cărui nivele de estrogen și testosteron sunt la cote minime (să nu mai vorbim de nopțile nedormite și stresul zilnic), se gândește. Cel mai probabil visează că doarme. Cu ochii deschiși.

Când un copil se naște, bărbații trebuie să înțeleagă că prioritatea mamei va fi copilul. Oricât ar încerca să-și facă timp și dispoziție pentru soț, nu va putea. Ca tați și soți, este datoria noastră să le înțelegem. Să le susținem. Nu înseamnă că nu ne iubesc dacă nu mai sunt la fel de drăgăstoase ca înainte. Nu înseamnă că ne-au uitat dacă nu ne pot acorda la fel de mult timp ca înainte. Nu înseamnă că nu le mai pasă de noi dacă nu mai pregătesc masa în fiecare seară. Nu, pur și simplu sunt mame care au înțeles că trebuie să acorde mai mult timp și atenție copiilor.

În cele din urmă, nu trebuie să uităm că ele au devenit mame cu acordul nostru. Pentru că și noi ne-am dorit asta. Copiii lor sunt și copiii noștri. Până vor fi mari copiii e nevoie de multă răbdare. Când s-a născut primul nostru copil, soția mea a încetat să fie doar iubită și a început să fie iubită și mamă. Cele două roluri nu sunt beligerante. Îți poți arăta iubirea față de copii iubindu-ți soția și-ți poți arăta iubirea față de soție iubindu-ți copiii. Sunt complementare. Pentru mine, soția mea nu este iubită sau mamă, ci este iubită și mamă. Ambele roluri sunt importante. Primul e în raport cu mine, soțul ei, al doilea cu copiii noștri. Dar înțeleg prioritatea celui de-al doilea rol în detrimentul primului și nu am nicio problemă cu asta deoarece dragostea pentru copiii noștri, după dragostea pentru Dumnezeu, este un țel comun pe care ni l-am asumant în momentul în care am decis, de comun acord, să avem copii.

Din dragoste pentru copiii și nevestele noastre, să ne lăsăm soțiile să fie mame și iubite. Din dragoste pentru ele și pentru copiii noștri, să le susținem. Iubitele noastre sunt și mamele lor.

 

Publicitate

3 gânduri despre &8222;Iubitele noastre sau mamele lor?&8221;

 1. Cand ne „inseala” cu copiii este ok problema este cand o face cu serviciul! Atunci nu ma inseala doar pe mine ci si copiii! O sa avem mai multi bani si mai putina sotie si mama! Dezvantajos! Pagubos!

  Apreciază

 2. Asta cu așteptările pe care le au bărbații în general după ce femeia devine mamă este adevărată și prea puțin discutata.
  Cum am putea să evităm sau să fie evitat acest aspect?
  Consider că o disciplină bună a trupului în tinerețe face ca să nu se ajungă în această situație atunci cind circumstanțele devin favorizante.
  Iarasi, consider că bărbatul care dorește atenție de la o femeie care a născut de ceva timp și alapateaza (etc.) are mai mult un comportament de „baiatu’ mamei” obișnuit să o se acorde prea multă atentie.
  Un bărbat capabil și înțelept va înțelege situatia, fie ca e vorba de aspectul fizic, fie de cel relational, sentimental.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s