Scrisoare deschisă slujitorilor evanghelici și protestanți din România

Dragi frați păstori,

Dragi slujitori ai turmei lui Hristos din diferite confesiuni,

Am stat mult în cumpănă dacă să scriu sau nu aceste rânduri. De la bun început vreau să spun că această scrisoare nu este adresată păstorilor care deja sunt foarte implicați în mișcarea civilă și civilizată care are loc în România acestor zile. Acesta nu este doar apelul meu, ci este apelul mai multor enoriași care așteaptă mai mult de la noi în calitate de conducători spirituali ai turmei lui Hristos indiferent de confesiunea din care facem parte.

Așa cum bine știți, freamătul social din aceste zile a început când guvernul a luat niște măsuri care periclitează grav lupta anticorupție. Nu cred că vreunul dintre noi nu știe de asta și n-a înălțat rugăciuni de mijlocire pentru poporul nostru. Cred însă că fiecare dintre noi poate să facă mai mult, și spun asta începând cu mine. De aceea am prins și curajul să scriu, deși acest curaj poate părea nelalocul lui.

Cel mai important lucru pe care îl putem face este să ne rugăm și deja o facem cu toții. Deja frații Viorel Iuga, președintele Cultului Creștin Baptist, fratele Vasile Taloș și mulți alții au făcut acest apel în mod public și sunt sigur că și alții au făcut-o în biserici sau o vor face mâine. Să luăm cât se poate de în serios acest apel și să ne rugăm. Cred că în astfel de momente de criză postul trebuie să însoțească rugăciunile noastre mai mult ca oricând atât timp cât există mișcări de stradă. Scopul rugăciunilor noastre nu este schimbarea unui regim, ci schimbarea inimilor poporului începând cu inimile noastre, ale păstorilor. „Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit” poate să devină o realitate și o mărturie pentru întregul popor ca aceștia să vadă ce Dumnezeu mare slujim. Apelul la rugăciune cât și la post reprezintă cel mai natural lucru pe care îl putem face.

Cred cu tărie că nu trebuie să ne oprim aici. Ilie este un excelent exemplu de conducător spiritual care s-a rugat, a postit, dar a și protestat împotriva domniei lui Ahab până la depresie și descurajare. În duhul și în puterea lui Ilie suntem chemați fiecare dintre noi să ne îndeplinim rolul dat de Dumnezeu. Sunt perfect conștient de faptul că slujba noastră trebuie să fie și să rămână apolitică. Acest apel nu este însă la partizanat politic, ci la mai multă îndrăzneală prin care adevărul și dreptatea să câștige ceva mai mult teren decât până acum. Cred cu tărie că majoritatea oamenilor care au ieșit în stradă n-au ieșit pentru că sunt partizani politici, ci pentru că sunt partizani ai principiilor adevărului și dreptății. Mulți dintre ei au ieșit tocmai pentru că sunt creștini evanghelici și au o conștiință verticală.

În mod surprinzător poate, patriarhul ortodox a luat o poziție vehementă de condamnare a corupției și nedreptății sociale.  La fel și arhiepiscopul catolic de  București. O luare de poziție fermă, dar înțelept formulată, este în astfel de momente dorită de foarte mulți evanghelici și nu este cu siguranță o dovadă condamnabilă de partizanat. Creștinul, indiferent de apartenența confesională și de locul său în societate sau în biserică, este constrâns să fie partizanul adevărului și dreptății.

Evanghelicii români au dovedit în anul care a trecut că sunt o forță socială nu doar național, ci și mondial de la Chicago până la Oradea, Timișoara și București. Asta nu s-ar fi întâmplat fără susținerea ferventă a unor importanți lideri evanghelici care i-au făcut pe evanghelici să arate că sunt și protestanți, nu doar evanghelici. În anul în care sărbătorim 500 de ani de la reforma începută de primul protestant, Martin Luther, cred că este datoria noastră ca, plini de înțelepciune, să fim implicați activ în societatea în care ne-a pus Dumnezeu în aceste zile. Cine știe dacă nu pentru o vreme ca aceasta ne-a pus Dumnezeu în slujirea în care suntem?

Dacă susținerea masivă a manifestațiilor din cazul Bodnariu n-a reprezentat o dilemă și problemă morală, nu văd de ce în aceste zile ar fi o dilemă participarea și luarea de poziții. Cu siguranță nu tăcând vom vedea dreptatea realizându-se. De data aceasta avem o cauză mult mai extinsă. Nu luptăm ca să se facă dreptate unei familii, ci luptăm pentru ca o națiune de familii să primească mai multă dreptate decât până în 2017.

Cred că aceste mișcări de stradă,nu neg însă că e posibil să mă înșel, vor avea un impact destul de mare asupra societății noastre române deoarece numărul manifestanților este fără precedent de patru seri la rând. Doar timpul va dovedi dacă prezumția mea pornește din entuziasmul tinereții sau nu. De-a lungul istoriei, trezirile sociale au generat uneori treziri spirituale. Aceasta este dorința inimii mele mai presus de orice și sunt sigur că toți sunteți în același asentiment. Din acest motiv mă rog, postesc, postez și protestez. Dumnezeu să ne lumineze pe fiecare să ne implicăm pe măsura darurilor și autorității primite.

 

Publicitate

6 gânduri despre &8222;Scrisoare deschisă slujitorilor evanghelici și protestanți din România&8221;

 1. 1) Cazul Bodnariu a fost ok, au ieșit majoritar o masă omogenă de oameni.
  2) Se urmărea voia lui Dumnezeu.
  3) Creștinii să ia o atitudine distinctă, nu împreună cu poporul, post și rugăciune. Așteptăm să se facă voia Domnului. Luări de poziție cum o face Viorel Iuga, Vasile Taloș, scripturale, e ok.

  Dacă vă situați din start împotriva PSD, sau cine se situează împotriva PSD (ciuma rosie) e clar că e sincer în a le fi împotrivă.
  Cine însă vede și o ipoteză destul de clară, că DE ACEASTA DATĂ, de cealaltă parte este clar că corupția și inexistența separării puterilor în STAT, aprinse și menținute de binomul SRI-DNA, de însuși Președintele Iohannis (nu a luat în seamă cele 3 milioane de semnături pt. FAMILIE) – NU înțelege că de acum ei, cei numiți, nu vor să piardă privilegiile abuzurilor lor.

  Să fie clar, fiecare parte aflat în conflict (nu poporul, populația) își urmărește agenda și privilegiile, NU neapărat mai binele Țării și omului. SRI și DNA nu a acționat mai deloc în această direcție, ci una abuzivă.

  Manevrarea e făcută de SRI și Președinte (care a pierdut în instanță definitiv procesul cu CASA-casele de la Sibiu, dar nu se supune legii), iar mulțimea sinceră e manipulată de entuziaștii lui SOROS. Iohannis și Ciolos si cei de la O Românie CURATA și alte ONG-uri sunt SOROSIȘTE-progresiste, NU pt familia traditionala, ci pt. Globalizare, pt UE și agenda lor.

  Cele scrise, sunt doar o fațetă, lupa am pus-o pe un segment, normal că situația e mai complexă. Ca să nu mai vorbim că actualul Guvern e tare subțire, că Ordonanțele bune-rele ni se bagă pe gât în miez de noapte (cu forța) etc

  Mai jos e una dintre ultimele isprăvi aprinse pe toată perioada bâlciului (îndreptățit de altfel, dar NU așa cum s-a desfășurat și intețit de SRI și ONG-uri), iar eu nu voi mai nota nimic, e strict comunicarea lor.

  Pe internet De-clic trmite astfel de CONVOCĂRI (ei nici nu susțin familia):

  Dragă comunitate de-clic,

  Am analizat răspunsul chestionarului pe care l-am trimis ieri întregii comunități ca să aflăm cum continuăm mobilizarea. Vă prezint mai jos rezultatul preluat la ora trimiterii acestui mail:

  Au răspuns 12.671 de cetățeni.

  98.31% dintre noi NU sunt de acord cu ordonanțele.

  În ceea ce privește eficiența modalităților de implicare, răspunsurile ne arată o comunitate fermă care pune pe primul loc continuarea protestelor non-violente în stradă (4,45 puncte dintr-un maxim de 5).

  Dar comunitatea de-clic este chiar mai hotărâtă și vrea să intre în grevă generală (4.07 puncte) și/ sau grevă fiscală (3,76 puncte). Sunt favorizate și acțiuni non-violente de tip occupy (3,75 puncte), purtarea de banderole (3,52 puncte), acțiuni spontane (3.10 puncte) și contactarea deputatului/ senatorului (3.9 puncte).

  Privind și analizând rezultatele cu colegii din echipa de-clic, am hotărât să trecem la treabă. Deși am stat până târziu la protest, ne-am trezit cu noaptea în cap și am pregătit un plan pentru a cărui reușită e nevoie de fiecare dintre noi.

  Actorul principal al acestui plan ești tu, membrul de-clic. Tu, împreună cu ceilalți 98.31% care gândesc ca tine, vei fi cel care multiplică informația și care se organizează pentru tot ceea ce urmează. Scopul este să ne mobilizăm pentru o grevă a cetățenilor, în paralel cu protestele pașnice. Astfel îi facem pe Dragnea și miniștrii lui să înțeleagă că le va fi imposibil să guverneze un popor ostil, bine organizat, ferm și imun la tentativele lor de diversiune.

  Termenul de 10 zile în care ordonanțele pot fi abrogate expiră sâmbătă, 11 februarie. Suntem contra-cronometru. Așa că începem organizarea acum.

  De luni până vineri vom face greva cetățenilor. În fiecare zi începem la ora 12.00

  Vom începe cu o grevă de 5 minute luni, 6 februarie.

  Marți va fi de 10 minute.

  Miercuri de 30 minute.

  Joi de o oră

  Iar vineri toată ziua.

  Ne-am gândit să începem cu perioade mai scurte astfel încât să devenim mai vizibili pe parcurs, iar la greva din ultima zi să aibă posibilitatea să audă de ce facem noi toată țara. Succesul acestui plan depinde de fiecare dintre noi, de curajul de a spune celor din jur „eu fac grevă, hai și tu”. Nu rata nicio ocazie să zici mai departe.

  Trimit acest mesaj tuturor celor peste 200.000 de membri de-clic. Dacă fiecare dintre noi ține greva de 1 minut luni și vorbește cu alte 10 persoane în cele 5 minute de grevă, atunci la cea de marți putem participa deja aproape toată țara.

  Vom păstra legătura în tot acest timp, așa că te rugăm să îți verifici emailul în fiecare zi pentru a te ajuta să îi convingi pe cei din jurul tău. Planul este să punem laolată idei, modele de tipărituri și mesaje de redistribuit în zilele ce urmează.

  Pentru a ieși din „bula” celor ce gândesc ca noi, vom cumpăra publicitate online pe care să o plasăm în mediile mai greu accesibile pentru noi. Dacă vrei să susții acest demers te invit să contribui cu o donație oricât de mică.

  Contribuie acum

  5 lei colectați de la un sfert dintre cei ce citesc acest mail ne permite să expunem mesajele la audiențe ce acoperă practic toată țara. La fel ca până acum, la final trimitem factura tuturor celor ce au contribuit. Dacă nu ai cei 5 lei, nu îți face griji, ai sute de alte moduri în care să te implici, iar sprijinul tău este la fel de valoros.

  Eu fac grevă, hai și tu!

  Tudor și echipa de-clic

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s