Cearta pe baticuri

Am văzut două articole scrise de doi români pe tema baticului. Unul este scris de Nick Nica și îl găsiți AICI, iar celălalt e scris de Romeo Fulga și e în engleză.  Acest subiect este unul care a iscat și va ridica multe păreri și va crea multe diviziuni în contextul nostru românesc. Sutele de comentarii generate sunt dovada. În orice polemică trebuie să existe dragoste și respect reciproc. Să avem grijă să nu ne luăm frații în derâdere și batjocură pentru faptul că au o părere diferită. Am văzut asta de ambele părți ale taberei în aceeași măsură.

Baticologia (cred că acest subiect a fost transformat într-o doctrină în sine și poate foarte bine fi numit astfel-denumirea nu-mi aparține) trebuie tratat ca un subiect adiaforic, de o importanță secundară. Dacă acceptăm asta, putem spune și noi cu apostolul Pavel indiferent de poziția avută:

Gandul acesta, dar, sa ne insufleteasca pe toti care suntem desavarsiti; si, daca in vreo privinta sunteti de alta parere, Dumnezeu va va lumina si in aceasta privinta. Dar, in lucrurile in care am ajuns de aceeasi parere, sa umblam la fel. (Filipeni 3:15-16)

Acest adevăr e rostit imediat după ce apostolul afirmă că scopul său este cunoașterea intimă a Mântuitorului. Acest gând să ne însuflețească. În cele minore în care gândim diferit, Dumnezeu să ne lumineze pe toți ca să vedem în ce greșim fiecare. Nu vom putea niciodată să îi convingem pe cei care gândesc diferit prin atacuri la personă și batjocuri.

„In essentials, unity; in nonessentials, liberty; and in all things, love” Motto-ul fraților moravieni

 

4 gânduri despre &8222;Cearta pe baticuri&8221;

  1. Claudiu Lupu zice:

    Aha, am văzut. Veşnicele şi aprigele discuţii între bărbaţi, despre baticul ce trebuie să-l poarte… femeile. 🙂 Bănuiesc că după ce ei vor hotărî ce şi cum, ele vor primi ordine precise şi se vor executa întocmai. Interesant, foarte interesant…

    Apreciază

  2. Beni, draga,

    Articolul citat nu este scris de mine, este tradus/adaptat de mine (apar o nota si la final). Este de fapt o incercare modesta de a explica un text care a produs – si va produce, nu stiu cat timp – polemica intre evanghelici.

    Am ajuns la concluzia ca – dupa ce am citit si materialul scris de Romeo Fulga – ca romanii nostri au dedus ca dialogul lui Pavel cu Corintenii ar fi de fapt dialogul lui Pavel cu Pamantenii… si asa s-a nascut si „baticologia” de care scrii tu.

    Desi mi-am exprimat parerea proprie in unele din articole si in comentarii, exista unii care considera ca prin hartuire religioasa si amenintari lipsite de un fundament Biblic, etic, de respect, cred ca vor invinge ei argumentul. Spre nenorocirea lor o spun si o scriu din nou: un argument se poate invinge numai prin dragoste, nu prin a face „cu ou si cu otet” pe cineva care isi exprima in mod liber si clar parerea si opinia proprie. Dar probabil ca unii vor sa stabileasca un comunism crestin in limbaj, in doctrina si in purtare.

    Ce sa mai adaug altceva decat ca Domnul sa aiba mila de noi toti si sa cautam mai degraba sa ne sfintim si sa ne apropiem mai mult de el. Baticul si celelalte lucruri exterioare sunt formalisme, sa cautam ceea ce este esential si adevarat: fata lui Dumnezeu.

    Fii binecuvantat!

    Apreciază

    • Multumesc de precizare, am avut impresia că tu ai scris articolul. E un subiect spinos asupra căruia prea curând nu se va ajunge la un consens. Încă nu suntem gata să purtăm un dialog serios pe tema asta. Cel puțin nu în contextul virtual. E nevoie de dragoste de ambele părți, fără a se recurge la termeni precum liberal de o parte și încuiat de cealaltă. Poate voi încerca și eu la vremea cuvenită să ating subiectul, dar acum nu-i văd rostul. Îți doresc și ție multe binecuvântări.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu